Biftek Nasıl Pişirilir?
07 Temmuz 2024

Biftek Nasıl Pişirilir?


Biftek nasıl pişirilir sorusu, et seven herkesin merak ettiği bir konudur. Et fiyatlarının yüksek olmasına rağmen, özellikle Kurban Bayramı gibi dönemlerde et bolluğu yaşanır. Biftek, vücut geliştirme sporcularının da tercih ettiği protein açısından zengin bir besindir. Hazırlanması kolay olduğu için de sıklıkla tercih edilir. Genellikle pirinç pilavı ve patates püresi ile servis edilir. Biftek, doğru terbiye ve pişirme yöntemi ile ya lokum gibi yumuşak ya da lastik gibi sert olabilir. En ideal biftek tadı, dışının hafif kuru ve pişmiş, içinin ise sulu olmasıdır. Bu nedenle pişirme süreci oldukça önemlidir.

En İdeal Pişirme Yöntemleri

Biftek nasıl pişirilir konusuna gelince, en ideal pişirme yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Mühürleme:

Mühürleme, etin dışının güzelce kızarırken içinin az pişmiş ve sulu kalmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemle biftek pişirmek için:
  • Bifteğinizi 2-3 cm kalınlığında dilimleyin. Çok kalın veya çok ince olmamalıdır.
  • İçindeki suyu kaybetmemesi için asla "dövme" yapmayın.
  • Antrikot, döş ya da bonfile kısımları en ideal tercihlerdir.
  • Bifteğin her tarafını ayçiçek yağı ile yağlayın ve kalın deniz tuzu ile terbiye edin.
  • Daha önceden çok yüksek ısıda ısıtılmış demir döküm tavaya bifteği bırakın. Teflon tavalar mühürleme için uygun değildir.
  • İlk koyduğunuz anda çok fazla duman ve cızırtı çıkabilir, bu normaldir.
  • Eti 2 dakika sonra çevirin ve 2 dakika sonra ateşi orta dereceye düşürüp pişirmeyi yavaşlatın.
  • Etin pişip pişmediğini kontrol etmek için çatal veya bıçak batırmayın, aksi takdirde içindeki suyu kaybeder.
  • Et piştikten sonra tavanın kapağını kapatıp ateşi söndürün ve 5-6 dakika bifteğinizi dinlendirin.
Bifteğinizi şeritler halinde keserek servis edin.

Dinlendirme:

Dinlendirme, etin "lokum" kıvamına gelmesini sağlayan bir yöntemdir. İki tür dinlendirme vardır: kuru ve yaş dinlendirme. Burada yaş dinlendirme yapılması gerekmektedir. Yaş dinlendirme için:
  • Bifteği pişireceğiniz büyüklükte kesip taze kekik ile vakumlu poşetlerde eksi derecede derin dondurucu veya buzdolabında en az 4-5 gün saklayın.
  • Ardından eti çıkarın ve yumuşamasını bekleyin.
  • Buzlanması çözülen eti taze fesleğen, biberiye, taze kekik ve kalın deniz tuzu ile terbiyeleyin.
  • Üzerine bir miktar zeytinyağı ve kırmızı şarap dökün ve bifteğin her tarafına dağıtın.
  • Tekrar dinlenmesi için 1 saat buzdolabında bekletin.
  • Hafif ısınmış demir döküm tavaya eti bırakın ve en kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika pişirin.
  • Et muhtemelen suyunu salacaktır. Diğer tarafını çevirip 10 dakika daha pişirin.
  • Altını kapatın ve 10 dakika kapağı kapalı bir şekilde bekletin. Et, saldığı suyun bir kısmını geri çekecektir.

Rosto:

Rosto, kalın parçalı etlerin kesilmeden pişirilip kesildikten sonra parçalara ayrılması işlemidir. Genellikle büyükbaş hayvanların butlarından elde edilen büyük parçalı biftek çeşididir. Yağsız ve sinirsiz bir bölgedir. Rosto için:
  • Nuar etini buzluktan çıkarıp bir gece buzdolabında bekletin.
  • Oda sıcaklığında pişirmeden önce bir saat bekletin.
  • Eti pişirmeden önce aralarında 2 cm boşluk olacak şekilde kalın, pamuklu bir iple bağlayın.
  • Tuz, karabiber ve kekik ile terbiye edip her tarafına tereyağı sürün.
  • Bir tavada her tarafı kızarana kadar pişirin.
  • Ardından daha önce ısıttığınız 160 derece fırına sürün ve 20 dakika bekleyin.
  • Etinizi çıkarın ve iplerini sökün. İplerin iz bıraktıkları yerden biftek şeklinde dilimleyin.

Bu yöntemlerle bifteğinizi en ideal şekilde pişirebilir ve mükemmel bir lezzet elde edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biftek Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Biftek Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Et Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Et Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biftek Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biftek Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biftek Tantuni Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Tantuni Tarifi ve Malzemeleri