Biftek Tantuni Biftek Tantuni, Mersin bölgesine özgü bir yemektir. Hem tavuk eti hem de kırmızı et kullanılarak hazırlanabilir. Kırmızı etin pişme süresi uzun olduğu için genellikle önceden haşlanır. Ancak biftek tercih edildiğinde, haşlama işlemine gerek kalmadan soteleme yöntemi ile tantuni hazırlanabilir. Hazırlanan et, zengin baharatlarla harmanlanarak genellikle lavaş içerisinde servis edilir. Nadir olarak pilavla da servis edildiği görülebilir, ancak en yaygın servis şekli lavaş ile olanıdır. Tantuninin en belirgin özelliği, etlerin olabildiğince küçük doğranmış olmasıdır. Et ne kadar küçük olursa, tantuninin lezzeti de o kadar artar. Tantuni genelde dışarıda yenilse de evde yapımı oldukça kolaydır. Zahmetli gibi görünse de fazla zaman almadan kısa sürede hazırlanabilir. Biftek Tantuni İçin Gerekli Malzemeler Lavaş Hamuru İçin
İç Harç İçin
Biftek Tantuni Nasıl Yapılır? Biftek tantuni yapımına öncelikli olarak lavaş hazırlığından başlanır. Bunun için derin bir kaseye un konularak ortası havuz gibi açılır. İçerisine tuz ve zeytinyağı eklenir. Yavaş yavaş ılık su ilavesi yapılarak un kenarlardan ortadaki havuza toplanarak yoğrulmaya başlanır. Ilık su ilavesi azar azar yapılmalıdır. Lavaş hamuru ele yapışmayacak bir kıvamda olmalıdır. Hamurun kıvamına göre su ya da un ilavesi yapılabilir. Hamur hazırlandıktan sonra dinlenmesi için oda sıcaklığında bir müddet bekletilmelidir. Hamur dinlenirken iç harç hazırlığı yapılır. Önce biftek etleri çok küçük kuşbaşı şeklinde doğranır ve yıkanır. Süzülmesi için süzgece alınarak bir kenarda bekletilir. Sarımsakların kabukları soyulur ve ince kıyılır. Domatesler küp şeklinde doğranır. Biberlerin sap kısımları kesilerek tohumları ayıklanır ve halka şeklinde doğranır. Tüm malzemeleriniz hazırsa tantuni yapımına geçilebilir. Tantuni pişirilirken saç tava kullanılır. Evinde saç tavası olmayanlar geniş ve ince tabanlı bir tava tercih edebilir. Etlerin pişeceği saçın orta kısmına biraz sıvı yağ ilave edilir. Yağ ısınınca biftekler saçın orta kısmına alınır ve sotelenmeye başlanır. Etlerin rengi değişince içerisine sivri biberler ilave edilir. Bu esnada saçın kenarları hafif yanabilir. Bunu önlemek için saçın kenarlarına birkaç damla su damlatılır. Biberler sotelendikten sonra domatesler ilave edilir. Domatesler eriyip yumuşadıktan sonra tantuninin baharatları ve tuzu ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için etler 2-3 dakika daha kavrularak ocaktan alınır. Ayrı bir yerde kırmızı soğanların baş kısımları kesilir ve yarım ay şeklinde doğranır. Maydanozlar saplarından ayrılarak temizlenir ve ince kıyılır. Soğan ve maydanozlar küçük bir kasede üzerine biraz tuz serpilerek karıştırılır. Son olarak lavaşlar hazırlanır. Lavaşlar sıcak olarak yenileceği için en son hazırlanmasında fayda vardır. Hazır hale gelmiş olan tantuniyi lavaşın ortasına koyun. Önceden doğranan maydanozları da lavaşın içine serpin ve rulo şeklinde sararak sunum yapın. Afiyet olsun. |
İdil
21 Temmuz 2024 PazarMersin'de yaşayan birisi olarak, Biftek Tantuni'yi evde yapmayı denediniz mi? Özellikle saç tava kullanarak yapılması gerektiğini belirtiyorsunuz, saç tava yerine kullanabileceğimiz bir alternatif var mı? Ayrıca, lavaşı kendiniz mi yapıyorsunuz yoksa hazır mı kullanıyorsunuz? Evde hazırlamak için tavsiyeleriniz var mı?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba İdil Hanım,
Biftek Tantuni'yi evde yapmak harika bir fikir! Saç tava, tantuninin lezzetini tam anlamıyla yakalamak için idealdir, ancak eğer saç tavaya sahip değilseniz, döküm tava veya kalın tabanlı bir teflon tava da kullanabilirsiniz. Önemli olan, tavanın çok iyi çızılması ve tantuni etlerinin hızlıca pışirilmesidir.
Lavaş konusuna gelince, eğer vaktiniz varsa evde lavaş yapmanızı tavsiye ederim. Ev yapımı lavaş, tantuninin lezzetini bir kat daha artırır. Ancak, hazır lavaş kullanmak da işinizi görecektir. Evde lavaş yapmak için basit bir tarifle başlayabilirsiniz; un, su, tuz ve biraz maya ile yoğurup incecik açarak tavanızda pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun!