Biftek

Biftek

Biftek, dana etinden hazırlanan et parçasıdır. Yaklaşık 3-4 cm kalınlığında dilimler şeklinde hazırlanan biftek genellikle ızgara, kızartma ve soslu şekillerde pişirilir. Kolay pişmesi açısından biftek etinin, etin liflerine dik açıda kesilmesi gerekir. Sıcak yenmesi tavsiye edilir. Herkesin severek yediği biftek, özel aşamalardan geçirilerek pişirilmektedir. İyi pişmiş, yumuşak ve lezzetini koruyan bir biftek pişirmek için, uzmanların önerilerine uyulmalıdır. Özel davetlerin en önemli tercihi olan, etin en lezzetli kısımlarından olan biftek pişirmek belki de bir sanattır. Her aşamasında özenli olunduğu zaman, ortaya nefis bir lezzet çıkacaktır.

İyi biftek sulu, yumuşak ve kendine has dana lezzetini vermelidir. Kasaptan aldığınızda kalın dilimlenmeli, et asla dövülmemelidir. Genç danadan biftek daha lezzetli olur. Düve bifteğin en iyi şekilde olanıdır. İyi biftek için gerekli unsurlar bir arada olmalıdır. Yani bifteğin elde edildiği hayvanın cinsi, kastaki yağ miktarı, vücutta nereden elde edildiği ve etin dinlendirme süresi direkt lezzetini etkiliyor.

İyi biftek etin neresinden çıkarılmalı?

Danadan en iyi biftek kaburga kısmından çıkar. Bu kısımda iki tarafta toplam 13'er kemik vardır. Kemiklerin ilk 5 tanesi omuz kısmında, bunların altında da kaburga bölümü olur. Bu bölüm 6 ve 12. kemiklerin arasıdır. Bu bölümdeki et çok güzel olur. Bunu pirzola gibi kestiğinizde antrikot ya da dana pirzola elde edilir. Bunu yanlamasına çıkardığınız zaman antrikot rosto olur. En iyi biftek bu bölümden çıkar. Kaburgadan sonra loin denilen bölüm var. Burası 13. kaburgayla birlikte başlar. Bu bölümde kontrafile ve bonfile denilen et parçaları olur. Bu parçaları ince bir kemik ayırır. Eğer kontrafile kemiği çıkarılarak et enlemesine kesilirse, bu şekildeki biftek kontrafile olur. Kemik çıkarılmadan biftekler kesilirse, buna T-steak yani T kemiği bifteği denir. Bonfile bölümünden de güzel bir biftek çıkarabilirsiniz. 13. kaburgadan sonra T kemiği başlar. Loin bölümünden sonra başlayan sirloin kısmı dananın daha ucuz olan ve piştiğinde daha çok çiğnemenizi gerektirecek bir kısımdır. Dananın diğer kısımlarının yemesi güzel olsa da, piştiğinde orta bölümleri yumuşak kalmıyor. Dolayısıyla ızgara yapıldığında, hızlı pişerek, hemen sertleşiyorlar. Bu kısımları kıyma olarak değerlendirmek en iyisidir. Bonfileden sonra şatobriyan denilen et kısmı yumuşaklık bakımından ilk sıradadır. Fakat biftekte olan dana lezzeti bu bölümde olmaz. Çünkü bu kısım yağsız olur. Sağlık açısından yağsız et iyi olsa da, lezzet bakımından aynı tadı vermezler. Antrikot kısmı danada en lezzetli olan, en fazla suyu içeren kasa sahip bölümdür. Bu et 8-9-10 numaradaki kaburgalar arasındadır. Bifteğin en iyi özelliklerini taşır.

Yumuşak biftek nasıl pişirilir?

Biftekte bulunan dalgalar, noktalar şeklindeki ince dağılmış yağlı kısımlar iyi, kaliteli bifteği gösteren unsurlardır. Mermer gibi görünen yağlı yerler bifteğin lezzetini gösterir. Bu görünüm ne kadar fazla olursa, bifteğiniz o kadar lezzetli olur. Çünkü biftek pişirilirken bu yağlı kısımlar erimekte ve kasların arasını sulandırmaktadır. Bu ise ete yumuşaklık veren bir unsurdur. Etin yumuşaklığına aynı zamanda kasların arasındaki dokulardır. Kalojen, elastin, retikülin denilen bu dokular pişirme sırasında değişerek, yumuşak jelatine sönüşmekte ve etin yumuşak olmasına neden olmaktadır. İyi biftekte hayvan kesildiğinde bağlayıcı dokular daha yumuşak, kaslarda sertleşmemiş olur. Kasları gelişen, fazla bağ dokusu olan, sert bölümler ızgarada güzel pişmez. Bu bölümleri biftek olarak kullanmamanız gerekir. Etin yumuşak pişmesine etki eden başka bir unsurda etin dinlendirmektir.

Biftek nasıl dinlendirilir?

Bifteğimizi dananın az hareketli kaslarının olduğu bölümden aldık. Buraları belirttiğimiz gibi en iyi biftek etinin olduğu kısımlar. Şimdi biftek etini dinlendirme aşamasına geldik. Bunu kuru ve ıslak olarak yapabiliriz. Bu sayede etlerin yumuşaklığı artıyor. Et bekledikçe değer kazanan bir besindir. Hem daha yumuşak oluyor, hem de daha lezzetli oluyor. Kuru dinlendirme etin 1-3 derecedeki soğuk bir yerde asılarak 6 hafta kadar bekletilmesiyle oluyor. İlk 3 hafta dinleniyor, sonraki 3 haftada lezzeti artıyor. Bunu elbette evlerimizde yapamayız. Bu nedenle bifteği iyi bir kasaptan almalısınız. Islak dinlendirmede ise, et vakumlanarak 3 hafta civarında dinlendiriliyor. Bunların arasında sadece lezzet farkı oluyor. Kuru dinlendirme diğerine göre daha lezzetli biftek yemenizi sağlıyor. Bizim evlerde yaptığımız eti marine etmek bu işlemlere destek oluyor. Bifteği zeytinyağı, süt, soğan suyu, karabiber gibi malzemelerle 3-5 saat bekleterek, damak tadınıza uygun lezzette bir et yeme şansınız olur.

Biftek nasıl pişirilir?

İyi bir biftek pişirmek için, dışını çok, ortasını ise az pişirmeniz gerekir. Çok pişirilen biftek, tüm özelliğini kaybeder. Az pişen biftekte lastik gibi olur, ortası soğuk olur. Etin içindeki yağlı kısımlar tam erimediğinde ise, beğenmediğiniz bir lezzet ortaya çıkar. Önce bifteğin 2 saat kadar önce dolaptan çıkarılması gerekir. Eğer üzerinde fazla yağlı kısım varsa, bunları ızgarada yanmaması için sıyırın. Bunlar yandığında ette is yaparlar. Bu etin rengini istemediğiniz şekilde kötüleştirir. Biftek yüksek ısıda pişirilmelidir. İlk ızgaraya konduğunda biftek yapışsa da, 2-3 dakikada kendini salar. Bunu maşayla çevirin. Etlerin üzerine asla çatal batırmayın. Bu etin suyunu dışarıya akıtacaktır ve lezzetini olumsuz etkileyecektir. Biftek bu şekilde en fazla 10 dakika içinde lezzetli bir şekilde pişecektir. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 18.04.2021 06:34:57
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
  • Uzm. Selen Karadeniz - 18.04.2021 06:34:57
Biftek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Biftek Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Biftek"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Biftek Fırında
Biftek Fırında
Biftek Fırında, Biftekleri önceden et sosu hazırlayıp soteleyin sabahtan ve akşama kadar buzdolabında dinlendirin. Böylelikle dinlenen biftekler daha lezzetli ve daha güzel pişecektir. Ayrıca soğan ve patates ile pişen biftekler sebzelerinde tadı ile...
Salçalı Biftek
Salçalı Biftek
Salçalı Biftek, Herkesin bayılarak yediği bir et yemeği vardır mutlaka benim ve ailemin en sevdiği et yemeği ise salçalı biftektir. Ben bu tarifi salçalı ve fırında yapıyorum biz bu şekilde çok daha seviyoruz. Siz tencerede de yapabilirsiniz tercih s...
Kobe Bifteği
Kobe Bifteği
Kobe bifteği, Japonya'da Wangyu bölgesinde özel olarak yetiştirilen hayvanlardan üretilen Kobe bifteği Dünyanın en pahalı eti olma özelliğine sahiptir. Bunun nedeni ise bölgenin ot yapısının çok iyi olmasıdır. Bir diğer nedeni ise hayvanlar doğdukla...
Biftek Terbiyesi
Biftek Terbiyesi
Biftek terbiyesi ile etinize tat katabilir ve etin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Terbiye edilmeden daha sonra baharat eklemesi yapılan etler o lezzetleri içine çekmediği için tat bütünlüğü sağlanmamış olur. Biftek terbiye süreleri en az 1 saat olma...
Tavada Biftek
Tavada Biftek
Tavada Biftek, Birçok kişi harika lezzetli biftek pişirmek ister, ancak pişerken etin sertleşip kayış gibi olmasından tereddüt eder. Biftek pişirmenin oldukça fazla yöntemi vardır. Fakat bana göre en güzeli ve en lezzetli olanı tavada pişmiş halidir....
Biftek Et
Biftek Et
Biftek et, Hayvanın diz ekleminin üst kısmına biftek et denir. Alt kısmı inciktir. Biftek et, buttan, böbreğin altından çıkar. Biftek et hayvanın en kıymetli yeridir. Etin bu kısmında sinir ve yağ neredeyse hiç yoktur. Özellikle genç danalardan çok g...
Biftek Kaç Kalori
Biftek Kaç Kalori
Biftek kaç kalori, et tüketmek sağlığımız açısından büyük öneme sahiptir. Dananın diz ekleminin üst kısmında bulunan, kalın et parçasına biftek denir. Dananın en lezzetli yeri biftek denilen yerdir. Dananın en az sinir kısmına sahip yeri burasıdır. S...
Biftek Tantuni
Biftek Tantuni
Biftek Tantuni, Mersin bölgesine has olan bir yemektir. İster tavuk etinden ister kırmızı etten hazırlanabilir. Kırmızı etin pişmesi uzun sürdüğü için ön hazırlık olarak mutlaka haşlanır. Fakat kırmızı et olarak biftek tercih edilecekse haşlama işlem...
Mantarlı Biftek
Mantarlı Biftek
Mantarlı Biftek, Bu tarif enfes bir et yemeği tarifidir. Mantarın o enfes tadı biftek eti ile gerçekten de müthiş oluyor. Bu et yemeği tarifini kesinlikle yapmayı deneyin hem mantarlı hemde protein deposu et ile yapılan mantarlı biftek özellikle de d...
Biftek Kızartma
Biftek Kızartma
Biftek kızartma, çoğu kişinin hayır diyemeyeceği kadar lezzetli olur. Bazıları eti salçalı, soslu severken, bazıları da bu tarifte olduğu gibi kızartılmış şekilde sever. Biftek kızartma öyle bol yağda yapılmaz. Az yağla seramik tavada, çelik tabanlı ...
Dana Biftek
Dana Biftek
Dana Biftek, etin en güzel yeridir. Akşam yemeğinde şöyle bir et ziyafeti çekelim diyor iseniz dana biftek tam size göredir. Et yemeği seven bir kişi için dana biftek en güzel akşam yemeğidir. Hadi bu enfes lezzete başlayalım.Dana Biftek İçin Gerekli...
Patatesli Biftek
Patatesli Biftek
Patatesli Biftek, hem mideye hem de göze hitap eden bir yemek çeşididir. Hazırlanması ve pişirmesi kolay bir yemek tarifidir. Acil yemeğe gelecek misafirlere yapılacak can kurtaran bir yemektir. Etli olan her yemek lezzetlidir. Ancak biftek dana etin...

 

Et Biftek
Kuzu Biftek
Biftek
Biftek Sosu
Kremalı Biftek
Tavuk Biftek
Mangalda Biftek
Biftek Nasıl Pişirilir
Sebzeli Biftek
Biftek Marine
Fırında Salçalı Biftek
Biftek Yemekleri
Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Fırında Soslu Biftek
Yumuşak Biftek Nasıl Pişirilir
Biftek Izgara
Domates Soslu Biftek
Biftek Fırında
Salçalı Biftek
Kobe Bifteği
Biftek Terbiyesi
Tavada Biftek
Biftek Et
Biftek Kaç Kalori
Biftek Tantuni
Mantarlı Biftek
Biftek Kızartma
Dana Biftek
Patatesli Biftek
Popüler İçerik
Biftek Yemekleri
Biftek Yemekleri
Biftek yemekleri, biftek, dana etinden dilimlenerek kesilen, ızgara ya da kızartma yöntemiyle pişirilen et parçalarına verilen genel addır. Avrupa, AB...
Soslu Biftek
Soslu Biftek
Soslu biftek, Biftek hayvanın en güzel en yumuşak bölümünden elde edilen tavada ya da ızgarada pişirilen et dilimidir. Dana eti ya da sığır etinden el...
Mantar Soslu Biftek
Mantar Soslu Biftek
Mantar soslu biftek, harika bir ana yemek olarak servis edilebilir. Ancak tarifi hazırlarken özenli olmalısınız. Biftek olması gerektiği gibi pişirilm...
Fırında Soslu Biftek
Fırında Soslu Biftek
Fırında soslu biftek, fırın yemekleri her zaman misafirlerimizin gözüne daha güzel görünür üstelik çoğu yemeği tencere yerine fırında pişirmek de daha...
Yumuşak Biftek Nasıl Pişirilir
Yumuşak Biftek Nasıl Pişirilir
Yumuşak biftek nasıl pişirilir, pek çok kişi yumuşak bir biftek pişirmek için kısık ateşte eti pişirmeyi deneyebilir. Ancak bu şekilde bifteğin suyu d...
Biftek Izgara
Biftek Izgara
Biftek ızgara, eğer doğru yöntemle pişirilirse yumuşacık ve lezzetli olur. Biftek bildiğiniz gibi etin antrikot kısmıyla kıyaslandığında daha sert olu...
Domates Soslu Biftek
Domates Soslu Biftek
Domates soslu biftek, özel davetlerde sunabileceğiniz oldukça lezzetli bir tariftir. Biftekle yapılan çok farklı tarifler vardır. Ama salçalı, domates...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Biftek Tantuni
Mantarlı Biftek
Biftek Kızartma
Dana Biftek
Patatesli Biftek
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2021